La visió comunitària del Cohousing

Publicado por El Nostre Racó en

visió comunitària al cohousing

Visió Comuna i Construcció del cohabitatge a Catalunya.

Es necessari tenir una visió “comuna” de com volem viure junts? A priori, un majúscul és el que surt, però cal que el grup determini la visió que tots els membres del grup tenen d’aquesta comunitat que volen crear junts un cohabitatge a catalunya. La visió comunitària s’ha de construir. És fàcil creure que si volem viure junts, és que tenim la mateixa manera de viure aquest projecte. I no és del tot així.

Capacitat d’adaptació als canvis al cohousing.

De vegades, grups que no tenien la mateixa visió del projecte han desenvolupat una vida junts satisfactòria per a tots, i altres que sortien amb una visió clara i compartida, han fracassat. Perquè cal un altre element: capacitat d’adaptació als canvis. Tenir un model de projecte semblant a altres pot servir per tenir un punt de partida, però els esdeveniments que es posaran davant nostre caldrà tenir-los en compte i adaptar el projecte a canvis que no estaven previstos des de la “visió” de l’inici del trajecte, i la missió serà trobar sortida sense desmembrar el grup. La comunitat ha de viure i conviure amb els esdeveniments que es presenten en el camí de maduració i assimilació.

Creació de la Visió del Projecte Comunitari.

Descriure el futur comunitari en què cadascú vol participar i compartir-lo amb el grup és un punt de partida. Aquest fet ja és un treball important, ja que no sempre es té la manera d’expressar-ho. Per dificultats d’expressió, per no saber traspassar el que es veu dins la ment, però no s’arriba a poder fer-ho veure als companys, pot ser un entrebanc. Hi ha models de treball per poder comunicar-se amb el grup i fer arribar “allò que volem dir”. Sessions de posada en comú de “Com vull que sigui la meva comunitat”, a través de maquetes físiques, murals o llistes de característiques que ha de tenir la meva comunitat.

Tècniques per poder crear la visió:

Existeixen multitud de tècniques per poder crear la visió del nostre projecte comunitari. La comunitat s’ha de crear, s’ha de construir amb els elements que porten les persones que crearan la comunitat, especialment elements emocionals. Saber comunicar-los és una tasca molt important, per arribar a tenir una visió compartida.

Descriure el que es vol viure en comú revela els valors individuals al grup. Expressa qui som com a individus i ajuda a sumar esforços per arribar a l’objectiu. També és un punt de referència al qual tornar en moments de confusió o desacord. A més, estimula el compromís del grup. Descriure el què volem és com el compromís d’assegurar-nos el que NO volem que passi en el futur.

Si t’agrada i vols conèixer-nos, vés a:¿Qui som?