Viure en una cooperativa sènior aprop de la natura.
En una cooperativa sènior el terme salut és un terme ampli que va més enllà del correcte funcionament de tots els sistemes del cos humà.
La salut és un estat de benestar físic, mental i social complet, i no només la simple absència de malaltia o incapacitat. En un estat saludable no es tracta només de no estar malalt, fins i tot es pot estar en salut estant malalt, es tracta de gaudir d’una qualitat de vida òptima en tots els àmbits ( o en els majors àmbits possible ) .
Aquests conceptes tenen especial validesa en l’ època de la maduresa i de la vellesa, època en la que sovint molts dels nostres sistemes interns comencen a tenir alguna mena de desarranjaments, senzillament per sobre ús. Ara bé, fins i tot amb aquests desajustos cal procurar gaudir d’ un estat de benestar.
Cal remarcar que la vellesa pot ser l’ etapa de la vida més llarga de la nostra vida i que és important que ens preparem per gaudir-la de forma satisfactòria o el més satisfactòria possible.
Si analitzem les etapes de la vida per la seva possible llargada , segurament la de la vellesa pot ser i de fe n’és per moltes persones l’ etapa més llarga:
Podem dir que la Infància compren entre els 0-11 ( 11 anys ) , l’ adolescència entre els 11 i els 16 ( 5 anys ) ,la joventut entre els 16 i 30 anys ( 14 anys ) , l’ edat adulta entre els 30 i 45 anys ( 15 anys ) i l’ edat madura entre els 45 i 55 ( 10 anys ).
Sabem que l‘esperança de vida va creixent en les nostres societats i per això la vellesa pot ser el període més llarg: entre els 60 i 85 (25 anys o més…).
Malauradament això no és així en algunes zones del nostre planeta degut a guerres, mala situació econòmica o a grans diferències en les capes socials: a Lesotho , Somàlia i Zimbabwe tenen actualment esperances de vida menors als 60 anys, una esperança molt baixa que tot i així ha millorat en els darrers dos o tres anys.
Quines son les mesures primordials per tenir “salut” en la vellesa ?
Cada persona és diferent i cada vellesa també, per això és molt important no generalitzar, el que és bo per una persona pot no ser-ho per un altre, no obstant hi ha coses que podem aconsellar :
- Una dieta saludable
Amb vegetals, llegums, proteïnes, fruites , greixos saludables com alvocat, peix petit , fruits secs, oli d’ oliva cru i sobretot eliminant fregits, picants, greixos saturats, processats i dolços refinats. - Cal també eliminar tòxics: tabac, alcohol , mercuri d’ alguns peixos com la tonyina, ambients tòxics, tòxics cosmètics, tints no ecològics .
- Fer exercici suau, de forma regular i adaptat, en llocs saludables per ajudar a oxigenar el cos i a mantenir-lo flexible. En darrers estudis s’ ha vist que aquest exercici també millora la salut mental i la respiració cel•lular
- Tenir contacte amb la natura: especialment passejar en llocs de bosc (banys de bosc, tradició japonesa anomenada Shinrinyoku), ajuda a rebaixar els nivells d’ estrès, l’ ansietat, l’ insomni i l’ estat depressiu. També s’ ha demostrat que pot millora l’ obesitat, la diabetis i la hipertensió arterial.
- Controlar adequadament la hipertensió i les malalties cròniques.
- Si és possible tractar el dolor crònic o altres patologies no greus amb teràpies poc intervencionistes o complementàries.
- Tenir recursos socials tenint objectius reals i útils per la comunitat en l’ etapa més llarga de la vida , cercant el benestar, una vida social activa en un medi saludable i habitant de forma saludable en un habitatge ben il•luminat, ben airejat, segur i en comunitat més o menys propera.
- Cuidar la reserva cognitiva, que és la capacitat del sistema nerviós central de fer front els danys produïts per l’ envelliment o per malalties neuro- degeneratives. El científic Snowdon va fer un estudi sobre deteriorament cerebral i va afirmar que “ Quan es manté la vida ocupada i aprenent, la salut i la connectivitat de les neurones augmenta i també la reserva cognitiva “. Per això és important mantenir vides riques i positives amb una vida plena de sentit i activitat sentint-se estimat i sense deixar d’ aprendre.
A la “ Cooperativa sènior el Nostre Racó “ trencarem la tendència al aïllament de la vellesa, obtindrem un benefici en salut física i mental cuidant la dieta, tenint hàbits saludables i millorant la reserva cognitiva, evitarem que es faci especulació immobiliària amb els nostres habitatges, que esperem que ens perduraran, i serem exemple per altres cooperatives del futur.
Viure en una cooperativa sènior, en comunitat i en un lloc saludable i ple de natura com és Santa Maria de Palautordera al parc Natural del Montseny, ens ajudarà a viure en salut l’ etapa més llarga de la nostra vida.